
 
Leaves of Absence Guidance for City of Saint Paul Employees 

 
 
Leave of Absence without Pay: (Click here to Civil Service Rules 19, go to Section A) 
  
Reasons for Leave of Absence:  (Click here to Civil Service Rules 19, go to Section B) 
 
Sick Leave without Pay: (Click here to Civil Service Rules 20, go to Section H) 
 
Fact Sheet: Purchasing service credits back from PERA for Non-Military Leave of Absence 
 
 

Forms: 
• Leave of Absence Request Form (Word) 
 
• Leave of Absence Reserve Military Duty With Pay (Word) 
 
• Leave of Absence No Pay (Word) 

 
 

 
IF YOU HAVE ANY FURTHER QUESTIONS REGARDING THIS POLICY, PLEASE CONTACT: 
 
The payroll person in your department  
 
or 
 
Human Resources (651) 266-6500 
 
Revised: 07/20/2009 

 

http://www.stpaul.gov/DocumentView.aspx?DID=9621
http://www.stpaul.gov/DocumentView.aspx?DID=9619
http://www.stpaul.gov/DocumentView.aspx?DID=9618
http://stpaul.gov/index.aspx?NID=606
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http://stpaul.gov/index.aspx?NID=2340
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This fact sheet is designed to explain to employers how members receive service credit 
for personal, parental or medical leaves of absence and to highlight the changes in 
purchasing service credit brought about by state laws enacted in 2007. Allowable ser-
vice credit on personal, parental and medical leaves is covered in Minn. Stat. § 353.01, 
subd. 16(a).

Building Service Credits
A PERA defined benefit plan pension is based on a formula using three variables: the 
member’s age at retirement, the highest five consecutive years’ average salary, and the 
accumulated years of service credit. While each of these factors is important, the more 
service credit the person has, the higher the percentage of the average salary he or 
she will receive as a retirement benefit.

A member begins to build service credits from the first time deductions are paid into 
PERA, and a service credit is earned each month a deduction is reported to PERA. 
A member cannot exceed 12 service credits for any calendar year, even if employed 
concurrently in more than one public job.

Occasionally, that service credit will be altered by the lack of earnings during a leave 
of absence.  Many leaves of absence are considered “paid” leaves because the 
member has enough vacation and/or sick leave to cover the time away from work. 
When this occurs, it is not necessary for the employer to notify PERA because the 
member continues to contribute and thus receive service credit during this time.

However, when the leave of absence is unpaid, and the leave extends for an entire 
calendar month or more, service credit is not earned. In this situation, though, the 
PERA member has the option to purchase that service credit limited to 12 months. 
For example, if a member is on an unpaid leave from September 23, 2007 to December 
3, 2007, no service credit is earned for October or November, 2007 because there 
were no earnings in those calendar months. This member could, however, purchase 
the two months of uncovered service. 

Purchasing Credit
Pension legislation enacted in 2007 changed the way service credit is purchased 
for personal, parental or medical leaves of absence (including a leave covered by 
the federal Family Medical Leave Act, or FMLA).1 This law applies to employees who 
begin the leave of absence on or after July 1, 2007. If you have employees who began 
a personal, parental, or medical leave of absence before that date, the prior laws 
still apply.

Effective July 1, 2007, members of the Defined Benefit Plan who begin a non-military 
leave will be able to purchase up to 12 months of uncovered service between the date 
they return from the leave and the date they terminate employment. Previously, the 

This Fact Sheet is meant to explain the provisions of the Minnesota Public Employees 
Retirement Association law as simply and accurately as possible. If there is any 
discrepancy between this Fact Sheet and the actual law, the provisions of the law will govern.

1 The law change does not affect how members purchase credit for military leaves or periods in which 
they receive workers’ compensation payments and a reduced salary or no salary.  Service credit pur-
chases in those situations are governed by Minn. Stat. § 353.01, subd. 16a and 40, respectively.



member had to make the service purchase within 12 months of returning from the leave or within 20 days of 
terminating service, whichever was earlier.

In addition, how the purchase is calculated, the manner in which interest is accrued, and the options for payment 
were changed under the new legislation. The following table shows the purchase of service provisions, which are 
applicable to personal, parental or medical leaves of absence that begin on or after July 1, 2007.

Calculating Service Purchases for Personal, Parental and Medical Leaves
Cost if Paid Within One Year of the End of the 
Leave (M.S. .§ 353.0161)

Cost if Paid After One Year from the End of 
the Leave (M.S. § 356.551)

In this  case, the cost will be based on:
The member's hourly rate of salary on 
the date of return to service
The employee and employer contribution 
rates in effect at the end of the leave for 
the applicable plan
The number of months being purchased 
(limited to 12), and
Compounded interest at a monthly rate 
of 0.71 percent from the last day of the 
leave until the last day of the month in 
which payment is received.

The employer has the option to pay 
the employer portion only and must 
wait for a billing from PERA, which 
is mailed once the member has paid 
the employee contributions.
Employer has 30 days from the date 
of the invoice to make payment; 
after which 0.71 percent interest 
accrues monthly on the outstanding 
balance.

•

•

•

•

•

•

In this case, the service credit purchase cost 
increases to the full actuarial value. The fee 
refl ects the actual cost needed to fund an 
increased retirement benefi t resulting from the 
additional service. 

Actuarial cost is based on the salary and age of 
the member at the time of purchase; thus, the 
longer a member waits, the more expensive the 
purchase becomes because we have less time 
to invest the purchase money.

The employer has the option to pay 
all or any portion of the purchase 
amount that exceeds an amount 
equal to the employee contribu-
tion rates in effect prior to the leave 
period applied to the employee’s sal-
ary then in effect plus interest at 8.5 
percent a year compounded annually 
from the date the contributions would 
have been made to the date on which 
payment is made.
The employer must wait for a billing 
from PERA, which is mailed once the 
member’s portion has been paid.
The employer's payment is due within 
60 days of PERA’s receipt of the 
member’s payment.

•

•

•

Employer Reporting Requirements
When a member is on an unpaid leave of absence, the employer must report the beginning date of the leave to 
PERA. A status change, such as a leave of absence can be reported through demographic data reporting (for 
employers who are approved to use this method), through the Employer Reporting and Information System (previ-
ous registration required) or via a Member Information Change form.

The employer must also report the date the employee returns to work so that we can accurately calculate the ser-
vice credit purchase cost. Similarly, in instances in which the employee plans to make the service purchase within 
one year of the end of the leave, the employer must report the hourly wage of the employee so that PERA can 
calculate the cost. When an employer is choosing to pay a portion of the service credit purchase, it must first wait 
for the employee to pay his or her portion.


